Espoon Kalevalaiset ry:n logo ja sen taustaa

Kuninkaantien vanha kiviholvisilta on rakennettu vuonna 1777 Espoonkartanon pihapiiriin. Sillan ali virtaa Mankinjoki kuljettaen mm. Espoonkartanon laajojen maiden vedet Espoonlahden pohjukkaan. Sillan alla joki on helmikuussa jääkannen alla piilossa ja hiljaisena, mutta alajuoksulla virran voimakas ääni paljastaa veden todellisen määrän. Kuohut peittävät alleen läheisen Kehä III:n äänet.

Kuninkaantietä eli Suurta rantatietä on kuljettu vuosisatojen ajan aina Turusta Viipuriin saakka. Nykyisin Espoonkartanon kiviholvisilta on Suomen vanhin yhä käytössä oleva silta.

Tapahtumia vuonna 2020

Tammikuu

Louhen Paja lauantaina 25.1.2020 klo 9-15 Helsingissä, osallistuminen myös etänä. Hotelli Helka, Pohjoinen rautatiekatu 23.Tule kirkastamaan kalevalaisen naisen toiminta-ajatusta! Millaisen tulevaisuuden haluamme?Pohditaan yhdessä strategiaa; kätilönä ja asiantuntijana meillä on Anne Ilvonen Opintokeskus Siviksestä ja Karoliina Randelin.Iltapäivällä on ryhmätöitä ja aikaa keskustelulle.

Helmikuu

Kalevalan päivän aattona tuuletettiin kansallispukuja Kahvi-Kaisan runoillassa. Meitä oli mukana viisi jäsentä Kivenlahtiseuran järjestämässä runoillassa torstaina 27.2.2020 klo 17:30
Runoja tunnelmasta toiseen, myös Kalevala -teemalla. Jäsenemme Tuula Udd oli yksi esiintyjistä. Illan aikana kuulimme sekä kanteleen että sahan sointuja.

Maaliskuu

Yhdistyksen vuosikokous 19.3.2020 siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi pidettäväksi postikokouksena

Huhtikuu

Yhdistyksen vuosikokous 16.4. – 24.4.2020 Kokouksessa käsiteltiin vain sääntömääräiset asiat. Kokouksen valitsemat toimihenkilöt Yhteystiedot -sivulla.

Toukokuu

Jäsenkirje 2 ja vuosikokouspöytäkirja jaettiin jjäsenistölle 5.5.2020.

Elokuu

Kansallispukujen tuuletus Helsingissä Espan puistossa
sunnuntaina 9.8.2020 klo 14-17

Tuuleta kansallispukusi!

Kansallispuvun syntymäpäivä on virallisesti vuosittain 5.8. ja sitä juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä elokuussa ympäri Suomen ja muualla.
Helsingissä tuuletetaan Espan puistossa sunnuntaina 9.8.2020. Pukeudu siis kansallispukuun, kansanpukuun tai muinaispukuun. Onko puku jäänyt pieneksi tai onko se vielä kesken? Voit mainiosti yhdistää jonkin puvun osan nykyvaatteisiin ja tuuletella sitä. Tai vedä yllesi kansallispukuasenne ja tule oppimaan kansallispuvuista! Nappaa piknikeväät mukaan ja lähde tutustumaan tämän päivän kansallispukukulttuuriin ja syventämään tietoasi kansallispuvuista!

Ohjelma
klo 14 Kansallispuvut tutuiksi, Ildiko Lehtinen ja Sirpa Huttunen

Kansallispukutuuletukseen osallistuvat puvut esitellään (muun muassa puvun nimi, erityispiirteet)

klo 14.45 – 16.15  Kansallispukujen tuunaaminen sekä käyttö- ja huolto-ohjeita

Lokakuu

KNL:n Metsän henki -seminaari perjantaina 9.10.2020 klo 15:00 – 18:00
Olemme sopineet yksityisen vierailun.
Sunnuntaina 25.10. 2020 13:00 
opastettu vierailu Espoonlahdessa/ Soukassa sijaitsevaan taiteilija Kauko Räsäsen ateljeemuseoon. Vierailu on maksuton.
Osallistujien maksimimääräksi olemme sopineet 20 henkilöä. Ilmoittauduthan siksi etukäteen puheenjohta-jalle anu.vaari@vtt.fi tai teksiviesti 0505666629. Noudatamme jo tuttuja turvallisuusohjeita. Tulemme paikalle terveinä, huolehdimme turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä käytämme, mikäli mah-dollista, maskia.
Kohteen tarkka osoite on Oppilaantie 2, 02360 EspooKokoontuminen 12:45 tuossa osoitteessa.
Lisätietoja tästä mielenkiintoisesta kohteesta löydät nettisivuilta ja facebookista

Kekriseminaari 29.10. klo 14:00 – 16:00, Yhteinen kekriseminaari Kalevalaseuran kanssa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa Helsingissä, Hallituskatu 1.

Marraskuu

Joulukuu

Tapahtumia vuonna 2019

Tammikuu

Torstaina 17.1.2019 klo 19 kävimme katsomassa kehuttua ”Esitystalous 3 RADIO” – näytelmää Espoon kaupunginteatteriin (Revontulentie 8, Tapiola). Esitykseen voit ottaa mukaan myös ystävän.

Helmikuu

Kansallismuseossa Kalevalanpäivän aattona keskiviikkona 27.2. klo 16–19.30 ensimmäistä kertaa järjestettävä Jatka tarinaa -tapahtuma rakentuu tarinoiden ympärille.

Ehdotettiin, että me Espoon Kalevalaset tapaamme päähallissa klo 16, ja voimme kiertää yhdessä eri työpajoissa.

Lämminhenkistä avajaisjuhlaa vietetiin päähallin freskojen alla klo 17 alkaen. Tarinoitaan avaavat tarinankertoja Wilson Kirwa, äänelläitkijä Emmi Kuittinen sekä Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosaston lahjakkaat nuoret moniäänisellä ja –kielisellä teoksellaan.

Tarinointi jatkui illan aikana eri puolilla museota lukuisissa tarinapajoissa, joissa kerrottiin niin rakkaudesta, perheestä, esineistä, taidoista kuin noloista tilanteista – koko ihmiselämän kirjosta. Pajoista vastasivat asiantuntijat, joilla on varastossa omat tarinansa teemasta.

Ihan jokainen oli tervetullut mukaan pajoihin jakamaan oman tarinansa! Tapahtumaan oli vapaa pääsy. Tilaisuuden järjesti Kansallismuseo yhdessä Kalevalaisten Naisen liiton ja 15 muun kulttuuritoimijan kanssa. Runsaudensarvi luvassa! Tässä pari maistiaista:

Kalevalan naiset tänään (Ravintolasali Karhunpesä, 0. kerros, klo 16.15)
Kuka Kalevalan naisista sinä olisit: herkkä Aino, vahva Louhi, shamanistinen Lemminkäisen äiti vai uutta luova Marjatta? Tule tutustumaan ja etsimään omaa sisäistä Kalevalan naistasi (sukupuolestasi riippumatta). Ota mukaan kynä ja paperia. Pajan vetää FT, kirjailija Tiina Piilola.

Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin? (Suomi-näyt. 2. krs, 17.45)
Mistä pukusi kertovat? Onko puvun valinnalla merkitystä? Oletko kokenut olevasi väärässä paikassa yli- tai alipukeutuneena? Korkokengillä metsän poluilla? Onko merkillä väliä? Kerro lempivaatteestasi. Pukutarinoihin johdattaa kansatieteen tutkija Ildikó Lehtinen, Kalevalaisten Naisten Liiton puheenjohtaja. Yhteistyössä Kalevalaisten Naisten Liitto.

Lisätietoja sekä 17 muuta tarinapajaa:
http://www.kalevalaistennaistenliitto.fi/2018/12/11/kalevalan-paivan-varaslahto-ke-27-2-2019-suomen-kansallismuseossa-klo-16-19-30/
https://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/oppiminen/jatka-tarinaa/tarinapajat

Maaliskuu

Yhdistyksemme vuosikokous pidettiin ti 12.3. klo 18.00 alkaen Ison Omenan kirjaston jo tutuksi käyneessä Myrsky –salissa.

Illan aluksi Minna Canth 175 -juhlatoimikunnan puheenjohtaja, kirja-alan asiantuntija Leena Majander-Reenpää vei meidät sanoin ja kuvin matkalle Minna Canthin elämään otsikolla: MIKSI JUHLIA MINNA CANTHIA?

Minna Canth oli kirjailija, sanomalehtinainen, yrittäjä ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hänen vahvoja näytelmiään esitetään jatkuvasti teattereissa eri puolilla maatamme. Canth oli aikansa Suomessa merkittävä mielipidevaikuttaja ja eurooppalaisten aatteiden välittäjä. Kuka oli tämä palavasieluinen tasa-arvon kannattaja ja tyttöjen koulutuksen edistäjä?

Esityksen jälkeen pidettävässä vuosikokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat. Hallitukseen valittaneen uusia jäseniä. Jos haluat vaikuttaa toimintaamme aitiopaikalta mukavien ihmisten kanssa, tervetuloa hallitustyöhön mukaan! Sähköpostin ohessa lähetettiin vuosikokouksen asialista. Paperitulosteina kaikki vuosikokousasiakirjat olivat nähtävissä ennen kokousta.

Kesäkuu

Torstai 6.6.2019 Urkuyö & Aaria festivaali avajaiskonsertti klo 19 Tapiolan kirkko Rossini: Petite Messe Solennelle.

Elokuu

Sunnuntaina 4.8.2019 klo 14-16 Kansallispukujen tuuletus Espalla. Osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.
Lauantaina 17.8. 2019 retki Pentalan saaristomuseoon. Tapahtumalla juhlistettiin yhdistyksen 25 -vuotisjuhlaa.

Lokakuu

Paneelikeskustelu ”Tarvitaanko Kalevala-taloa?”Lauantaina 12.10.2019 klo 13–16, Helsingin keskustakirjasto, Oodi, Maijan sali. Kalevalaisten Naisten Liitto järjesti osana keskustelun Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ohjelmistoa. Tilaisuudessa myös Larin Paraske -palkinnon julkistus. Vapaa pääsy – Lämpimästi tervetuloa!
Maanantaina 28.10. klo 17:00 Vierailu Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseoon  Kauppiaankatu 11, Helsingin Katajanokalla. Yhdistys maksaa sisäänpääsyn.

Joulukuu

Pikkujoulut tiistaina 3.12. 2019 klo 17:00 Lagstads skolan opetuskeittiössä, Espoonkatu 7, 02770 Espoo. Valmistettiin erimallisia joulutorttuja ja nautittiin niitä tuunatun glögin kanssa..

Tapahtumia vuonna 2018

Helmikuu

La 17.2.2018 Särkynyt elämä – Espoo sisällissodassa,
klo 15 Kellomuseo: Suomalainen koru
Kalevalanpäivä ke 28.2.2018klo 15.45 – 18.00 Designmuseo: seminaari Kestikartanosta, klo 15.00 maksuton opastus.

Maaliskuu

Su 4.3.2018 klo 16.00 Helsingin Kalevalaiset Naiset: esiintymisryhmän Vetreät Velhot matinea

Ke 14.3. klo 18.00 Espoon Kalevalaiset ry:n vuosikokous jonka yhteydessä Tuulan runoilta (n 20min.)

Huhtikuu

Kalevala Koru valmistelee muuttoa uusiin toimitiloihin. Ennen muuttoa meillä on vielä viime hetken tilaisuus keskiviikkona 11.4. klo 9:00 alkaen tutustua Kalevala Korun korujen valmistukseen Kalevala Korun .tehtaalla
Kierros kestää noin tunnin ja sen jälkeen meillä on mahdollisuus tehdä koruostoksia Outlet -myymälässä. Myymälästä löytyvät sekä perusmallisto että mallistosta poistuneita tuotteita edulliseen tarjoushintaan.
MENOVINKKI
Kalevalaisten Naisten liiton matkalle 18-20.5. Tarttoon ja Viron uuteen kansallismuseoon.
VERKKOVIERAILUVINKKI
Olipa kerran keskellä Helsinkiä hirsilinna, joka tunnettiin kalevalahenkisestä sisustuksestaan ja voileipäpöydästään. Ravintola Kestikartano avattiin sodan jälkeisenä pula-aikana vuonna 1946. Ravintola oli Kalevalaisten Naisten oivallus, jonka toteutti arkkitehti Aarne Ervi ja joukko huippusuunnittelijoita. Valaisimet suunnitteli Paavo Tynell, kalustuksen Maija Taimi, verhot ja tuohitapetit Greta Skogster-Lehtinen, ja astiat valmisti Arabia. Kaksikerroksisessa hirsilinnassa oli kahvila, pikabaari ja ravintolasali. Vieraita otti vastaan Pohjolan emäntä Louhi, Emil Halosen pronssiveistos.
Kestikartano oli suosittu ruoka- ja juhlapaikka. Hääsalissa vietettiin hääjuhlia, ja olympiavuonna 1952 ravintolassa kokoontui paitsi urheilijoita myös toimittajia.
Kulttuurihistoriallinen ravintola jäi useille mieleen poikkeuksellisesta sisustuksestaan, mutta myös ohjelmatarjonnastaan. Kanteletta soitettiin, kansantanhuja tanssittiin ja kansallispukuja esiteltiin. Naisten ylläpitämä ravintola menestyi, mutta sen tarina jäi lyhyeen, kun vuokrasopimuksen loputtua ravintola jouduttiin sulkemaan vuonna 1967. Kalevalaiset Naiset kokeilivat ravintolaa sen jälkeen muissa tiloissa, mutta uusi tarina jäi lyhyeksi.
Nyt ravintola Kestikartano on herätetty henkiin virtuaalisesti. Kalevalaisten Naisten Liiton kokoamassa verkkonäyttelyssä voi kulkea salista toiseen, tutustua keittiömestari Armas Kranckin resepteihin ja ravintolassa pidettyihin tapahtumiin. Vierailu verkkosivulla on nostalginen elämys.
Kestikartano verkkonäyttely

Toukokuu

Lauantaina 26.5. klo 13 – 15 museoretki Gårdskullan maatalousmuseoon
Museossa saa monipuolisen kuvan olosuhteista maaseudulla noin sata vuotta sitten. Kokoelmat käsittävät n. 15 000 esinettä, sisältäen runsaasti maataloustyökoneita ja talonpoikaisesineistöä. Museoon on sisustettu viihtyisä kyläkauppa ja paja. Erikoisosastoissa esitetään meijeritöitä ja pyykinpesun työvaiheita ennen vanhaan. Osoite: Gårdskulla 89, 02570 Siuntion kk. Yhdistys kustansi pääsymaksun ja opastuksen (10 €/osallistuja). Omakustanteinen kahvitarjoilu (5 €). Kuvia museosta: Museorakennus, traktorihalli ja matkapuhelinkokoelma.

Kesäkuu

Torstaina 7.6.2018 klo 19.30 oli Urkuyö ja Aaria -konsertti Tapiolan kirkossa. Yhdistys oli varannut jäsenilleen 16 lippua edulliseen ryhmä- hintaan avajaiskonserttiin ROSSININ STABAT MATER. Teos kuultiin huippukokoonpanon esittämänä: Aurora Marthens, Tuija Knihtilä, Tuomas Katajala, Petri Lindroos, Emo Ensemble ja Vocal Espoon Juhlakuoro sekä Tapiola Sinfonietta. Kapellimestarina toimi Klaus Mäkelä.

Elokuu

Sunnuntaina 5.8. osallistuttiin piknikiin Helsingin Esplanadin puistossa kansallispuvussa!
Vietimme perinteistä kansallispukujen tuuletusspiknikiä klo 13.00 – 15.00 ja paikkana Kalevala Korun myymälän läheiset nurmet.

Syyskuu

Lauantaina 1.9.2018 vietimme Euroopan kulttuuriympäristöpäivää tutustumalla vasta avattuun Pentalan upeaan saaristomuseoon.

Meille oli varattu Gurlin talo-opastus ”Tuuliviiri ja portinpielet” klo 11.00 alkaen. Opastus keskittyi Nyholmien kalastajaperheen elämäntarinaan.  Yhdistys huolehti opastuskustannuksista.

Lokakuu

Kalevalainen koti -teemaan liittyen Espoon Kalevalaiset teki torstaina 4.10. klo 17:30 alkaen opastetun vierailun Käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin kotiin. Osoite: Merikannontie 3 B 32, 00260 Helsinki.Kotimuseo on avoinna vain tilauksesta, joten tämä oli harvoin tarjolla oleva tilaisuus. ”
”Käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin koti heijastaa 1940–1960-lukujen sisustusihanteita. Tyyne-Kerttu Virkki asui suuren osan elämästään arkkitehti Elsi Borgin suunnittelemassa kerrostalossa, Merikannontie 3:ssa. Virkki muutti vastavalmistuneeseen taloon 1952 ja asui siinä kuolemaansa saakka. Elämässään ja työssään Virkki puhui arjen kauneuden puolesta. Hän jätti perinnökseen kotinsa, joka antaa kuvan 1940-luvun lopun ja 1950-luvun alun sisustusihanteista, ajasta, jolloin esineympäristömme estetiikka alkoi kiinnostaa yhä laajemmin.”Vierailu käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin kotimuseoon oli vaikuttava. Koti todella henki 1940–1960-lukujen sisustusihanteita ja elämäntarina oli mielenkiintoinen.

Kalevala Korun sekä Kalevalaisten Naisten liiton uudet tilat on nyt katsastettu – hienoja ovat! Kauneuden tähden –seminaari Kansallismuseossa oli ihastuttava ja mielenkiintoinen.

Kalevalaisten Naisten Liiton toimisto on muuttanut osoitteeseen Neljäs Linja 24, jossa järjestettiin avoimien ovien tilaisuu samana päivänä.Lauantaina 13.10. Kalevalaisten Naisten Liitto yhteistyökumppaneineen järjesti Elsan päivän seminaarin Kansallismuseossa.Päivän ohjelma on esitelty Pirta-lehden numerossa 3/2018.Lauantaina 27.10. Ison Omenan Ravintolamaailmassa järjestettiin yleisötilaisuus Mahdollisuuksien tori, jossa maahanmuuttajajärjestöt esittelivät toimintaansa ja kansallispukujaan. Espoon Kalevalaisten edustajina Anu, Anneli, Sarianne ja Tuula esittelivät omia kansallispukujaan klo 15 -15.15. Vauhdikas tanssi punasi pitkään poskia. Pääsimme nimittäin monikulttuurisen kansallispukunäytöksen päätteeksi mukaan valloittavaan intialaiseen piiritanssiin.

Marraskuu

Kulttuuri-illassa tiistaina 6.11. klo 18 teemana oli Suomalaisuus kautta aikojen. Kirjailija Juha Hurme oli vieraana Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa. Tilaisuus toteutettiin yhteistyössä pääkaupunkiseudun kalevalaisten naisten yhdistysten kanssa. Keskustelun pohjaksi oli Finlandia-palkinnon saanut Niemi-kirja.
Keskiviikkona 14.11. Perinteinen joulutapahtuma Kahvi-Kaisassa Askartelimme käpytonttuja! Kuivin suin ei tarvinnut askarrella ja Tuula oli luvannut leipoa meille pullakranssin. Kahvi-Kaisa on punainen puutalo Kivenlahdenkatu 10:n sisäpihalla.
Keskiviikkona 28.11. klo 17.30 vietimme rentoa syksyistä kokkausiltaa kekrin  merkeissä Lagstadin koululla, Espoonkatu 7.Jäsenemme Kirsi Lammelan johdolla mm. taltutimme kurpitsan maukkaaksi keitoksi ja haudutimme uunissa herkullista jälkiruokaa.

Joulukuu

Joulukuussa oli tarkoitus järjestää yhteistyökumppanimme kanssa Kalevala Korun rahoittama joulupuurotilaisuus yksinäisille espoolaisvanhuksille espoolaisella kylätalolla. Kävi ilmi, että tlajärjestelyt eivät onnistuneet ja tlaisuu peruutui.

Tapahtunutta vuonna 2017

Helmikuu

Vuoden ensimmäistä kulttuuri-iltaa vietaimme perjantaina 17.2.2017 Espoon kaupunginteatterissa. Äidinmaa-musikaali kertoo suomalaisista naisista, äideistä, tyttäristä ja elämän vaikeista valinnoista. Yhdistyksemme jäsenet saivat lipun edulliseen 35 € hintaan.Kalevalan päivänä tiistaina 28.2.2017 klo 16-18.45 Louhi kylässä HAM:issa” (Helsingin Taidemuseo, Tennispalatsi). Järjestaimme yhdessä naapuriyhdistysten kanssa kansallispukujen talvituuletuksen ja runsain mitoin kiinnostavaa ohjelmaa

 • Kansallispukujen performanssi
 • Suomalais-ugrilaisten kansojen kansallispukuja
 • Luentosali: Kalevala Koru 80 vuotta
  • Toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen: Juhlavuoden korujen jul- kistaminen.
  • ProfessoriVisaImmonen:Rakkautta,uskoajavaltaa– Sormukset keskiajan ja uuden ajan alun Suomessa
  • FM Eeva Puustjärvi: Perinteinen ja moderni kulttuuriperintö Kalevala Korussa
  • Professori Pirjo Hirvonen: Paula Häiväoja – muotikielen ja korujen uudistaja
 • Aula: Vihdin Pelimannit johtajanaan mestaripelimanni Heikola.
 • Alakerta (Tove Janssonin näyttelytila): Virvat-lausuntaryhmä Eero Enqvistin ohjauksessa itsenäisyys-teemaisia runoja.
 • Yläkerta (Tyko Sallinen -näyttely): Tähettäret-ryhmä/ Onneli Wäck.
 • Kalevala -luentaa eri kielillä
 • Mai Niemen neuleita
 • Työpajatilassa: pirtanauhoja (Kirsti Mikkonen/ Inga Pihlhjerta)
 • ”tuohisormuksia” kartongista (Kaisa Nordlund, Helkaliitto)
 • kehräystä (Nina Talvela)
 • HAM: Kalevala-aiheinen teos
 • Kalevala-aiheisten muistomerkkien julkistaminen

osallistuimme sekä kansallispuvussa että “marimekossa. Tapahtuman aikana museoon oli maksuton sisäänpääsy.

Kalevalan päivänä ti 28.2. klo 13-17 oli Kalevalaseuran seminaari ”Satunnaisesti Suomessa” Helsingin Yliopiston pienessä juhlasalissa (Fabianinkatu 33, 4. krs.). Vapaa pääsy

Kalevalan päivänä ti 28.2. klo 14–16 ”Kantelettaren laulajat” Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa (Hallituskatu 1).

Maaliskuu

Vuosikokouksessa to 16.3. klo 17.30 pääsimme tutustumaan Ison Omenan uuden kirjaston hienoihin tiloihin. Kari –sali oli varattu kokouksel- lemme. Ennen kokousta Tuula Udd esitti kalevalahenkisiä runojaa.

Huhtikuu

Tutustuimme sunnuntaina 23.4.2017 klo 14.00 Espoon kaupunginmuseossa KAMUssa espoolaiseen taideteollisuuteen. Lasin aika -näyttely kertoi Kauklahden lasitehtaan historiasta, sen tuotannosta, työntekijöistä ja heidän arjestaan.

Toukokuu

Toukokuun kulttuurikohteena oli Lotta-museo Tuusulassa lauantaina 20.5.2017 Museossa on useita näyttelyitä mm.evakkotiestä ja avustustoiminnasta.27.5.-28.5.2017 on Maailma kylässä -festivaali Kaisaniemen puistossa. Festivaalin pääteemana oli kansalaisyhteiskunta. Kalevalaisten Naisten Liitto (KNL) esitteli toimintaansa ja myös yhdistyksemme jäsenet päivystivät jälleen järjestöjen teltassa.

Elokuu

Lauantaina 5.8.2017 järjestettiin piknik Helsingin Esplanadin puistoon kansallispuvussa! valtakunnallinen kansallispukujen tuuletuspiknik oli osa Suomi 100 -ohjelmaa. Kansallispukujen tuuletuspäivää vietettiin lauantaina 5.8.2017 eri puolilla Suomea ja myös Ruotsissa. Mukana oltiin kansallispuvussa, kansanpuvussa, muinaispuvussa tai yhdistäen kansallispuvun osia muihin vaatteisiin. Ja toki osallistua voi missä tahansa muussakin asussa. Klo 12.00 lauloimme Espan lavan luona Maamme laulun ja nostimme yhdessä maljan 100-vuotiaalle itsenäiselle Suomelle.

Inga Pihlhjerta juonsi vapaamuotoista tilaisuuttamme ja halukkaat pääsivät esittelemään pukuaan.
Piknikkoriin oli pakattu mieleistäsi kuohuvaa ja kesäisiä herkkuja.
Torstaina 24.8.2017 klo 21.00 oli Urkuyö- ja aaria -konsertti Espoon tuomiokirkossa. Yhdistys oli varannut jäsenille edulliseen ryhmähintaan lippuja konserttiin Muuttuvat LaulutJaakko Ryhänen ja Seppo Hovi esittivät Sävelmuistoja suomalaisten sielunmaisemasta sadan vuoden ajalta. Konsertissa kuultiin kevyttä klassista ja klassista kevyttä Merikannosta Mårtensoniin ja negro spiritualeihin.

Syyskuu

Syyskuun kulttuuri-iltaa vietimme keskiviikkona 13.9. klo 18.00 alkaen Hanasaaressa (osoite: Hanasaarenranta 5) tutustumalla Kalevala Korun gallerianäyttelyyn ja uudistettuun kulttuurikeskukseen. Saimme esittelyn sekä Hanasaaresta että Kalevala Korun näyttelystä.

Vuosi 2017 on ollut suuri juhlavuosi paitsi 100-vuotiaalle Suomelle, myös 80-vuotiaalle Kalevala Koru Oy:lle.Juhlavuoden kunniaksi Kalevala Koru ja Hanasaaren kulttuurikeskus tuottivat galleriatilaan näyttelyn, joka yhdisti korusuunnittelua ja nykytaidetta. Kalevala Korun rakastetut korut saivat seurakseen veistoksia Kim Simonssonilta, yhdeltä nykytaiteen omaperäisimmistä nimistä.

Kim Simonssonin kiehtova maailma tarumaisine hahmoineen on päässyt myös Kalevala Korun riipuksiin, mm. tähän Lätäkkötyttöön, joka ilmestyi naistenpäivänä 2017.


                       Lätäkkötyttö

Hanasaaressa on suomalaisesta ja ruotsalaisesta nykytaiteesta koostuva hieno kokoelma. Taide on levinnyt myös Hanasaaren ympäristöön ja luontoon. Illan voi päättää tutustumalla Hanasaaren taidepuistoon, joka levittäytyy rakennuksen ja meren väliselle polulle. Noin 500 metrin pituinen sorapolku kulkee rakennuksen ympäri.Kalevala Koru täytti 80 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi yritys esitteli Rohkea. Ajassa. Aito. Suomen rakastetuin Koru 80 vuotta -näyttelyn, joka oli myös osa Suomi 100 -ohjelmaa. Juhlanäyttely kertoi Kalevala Korun tarinan kuuden kiinnostavan teeman kautta ja haastoi näyttelykävijän osallistumaan. Helsingin näyttelyn avajaisia vietetiin Kansallismuseossa to 21.9. klo 18.00. Kaikki yhdistyksemme jäsenet olivat lämpimästi tervetulleita näyttelyn avajaisiin.

Lokakuu

Kirpilän taiteilijakotiin oli varattu opastettu kierros tiistaiksi 10.10.2017 klo 17.00. Osoite: Pohjoinen Hesperiankatu 7.Yhdistys maksoi opastuksen ja sisäänpääsy on maksuton.
Elsan päivänä, lauantaina 14.10.2017 klo 13-17 pidettiin Kansallismuseossa Muinaispuvusta marimekkoon -seminaari

Ohjelma:

 • Anna Wessman, Helsingin yliopisto, Rautakautisia korulöytöjä Espoosta
 • Eero Ehanti, Suomen kansallismuseo, Kulttuurikummit, konservointi ja Janakkalan miekat
 • Joanna Weckman, tutkija, Sinihameet, punapaulat – Sampo -elokuvan (1959) puvut perinteiden ja uusien ihanteiden ristipaineessa
 • Arja Turunen, Jyväskylän yliopisto, Marimekko pukeutumisilmiönä 1950-1970 -luvuilla
 • Tytti Lehtovaara, Jyväskylän yliopisto, Nuorten naisten pukeutuminen sotien jälkeisinä vuosina
 • Kahvitauko
 • Tatjana Nikitina, Marin tutkimuslaitos Marien muinaispuvuista

Lisäksi seminaarissa käytiin paneelikeskustelu ja ihailtiin muinaispukunäytöstä. Seminaari oli avoin kaikille ja osallistuminen oli maksuton.

Marraskuu

18.11.2017 klo 19 Kalevalanmaa, Suomen Kansallisooppera.

Joulukuu

Torstai 7.12.2017 klo 18 kokoontui ruokapiiri aiheena karjalanpiirakoiden leipominen Tuulan opastuksella.

Tapahtumat vuonna 2016

Tammikuu

Lauantaina 30.1.2016 klo 10–17 KNL:n järjestämä Louhen paja Kansallismuseon Auditoriossa Mannerheimintie 34, Helsinki

Helmikuu

Sunnuntai 14.2.2016 klo 14.00 Opastettu kierros Taide-ja museokeskus Sinkkaan Alpo Jaakkolan ja Heikki Virolaisen ”Näkijöitten Sukua” näyttelyyn. Matka toteutettiin junaretkenä Opastus alkoi klo 14.00. Sinkkaan on asemalta matkaa n. 600 metriä. Yhdistys maksoi opastuksen (60 €) ja jäsenet itse lippunsa 3 €/hlö. Kahvilassa voi nauttia kahvia ja marjapiirakkaa 5€/hlö.

Maaliskuu

Maanantai 7.3.2016 klo 18.00 Espoon Kalevalaiset ry:n vuosikokous, Sellon kirjastossa, Ilmari-salissa (2. kerros, tietokirjallisuus-salin takana), Leppävaarankatu9, Espoo.

Vuosikokous 2016 puheenjohtajan vaihdos. Vasemmalla puheenjohtajuuden jättävä Tuula Udd, keskellä uusi puheenjohtaja Sarianne Silfverberg ja oikealle yhdistyksemme sihteeri Anneli Lundqvist.Maanantaina 14.3.2016 klo 18.00, Yhteistapaaminen Suur-Helsingin Kalevalaisten naisten kanssa, Vierailijana KNL:n puheenjohtaja Ildiko Lehtinen Tuomiokirkkoseurakunnan Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16B,2. kerros, Helsinki.

Huhtikuu

Sunnuntaina 17.4.2016 klo 13.00 Kevätretki Suomen Luontokeskus Haltiaan

Toukokuu

28.-29.5.2016 on Maailma kylässä –festivaali Kaisaniemen puistossa. Festivaalin pääteemana oli oikeudenmukaisuus. Kalevalaisten Naisten Liitto (KNL) esitteli toimintaansa ja myös yhdistyksemme jäsenet päivystaivät järjestöjen teltalla.

Kesä–Heinäkuu

Vietaimme kesälomaa, ei jäsentapaamisia

Elokuu

Viime vuonna juhlimme kansallispuvun 130-vuotispäivää Seurasaaressa juhlatuuletuksessa. Tänä vuonna kokoonnuimme sunnuntaina 7.8. klo 13 alkaen tuulettamaan kansallispukujamme tuuletuspiknikille Helsingin Kansalaistorille (Musiikkitalon ja Kiasman välissä). Espoon Kalevalaiset tuulettivat pukujaan sisaryhdistys Suur-Helsingin Kalevalaisten Naisten kanssa. Tilaisuus oli vapaamuotoinen ja asukin oli vapaa. Perheenjäsenet ja ystävät olivat myös tervetulleita. Mukana oli piknikeväät, istuinalusta ja iloinen mieli!Kalevalaisten Naisten Liiton vuoden 2016 kulttuuripäivät: KNL:n liiton kulttuurimatka RuijaanTorstaina 25.8.2016 klo 22.00 oli Urkuyö- ja aaria -konserttisarjan loppukonsertti Espoon tuomiokirkossa. Valoa ja varjoja -illan ohjelmassa Vivaldin ja Bachin sävykkäät kantaatit saivat seurakseen italialaisen värikästä Händelin ja dall’Abacon orkesterimusiikkia. Esiintyjinä sopraano Yeree Suh, huilisti Pauliina Fred ja Suomalainen barokkiorkesteri.

Lokakuu

Lokakuun kulttuuri-iltamme kohteena oli Reitzin säätiön taidemuseo, mihin meille oli varattu opastettu kierros keskiviikkona 26.10.2016 klo 17.30. Opastus ja sisäänpääsy olivat maksuttomia ja museovierailu kestää tunnin. Kokoonnuimme ala-aulassa klo 17.20 ja siitä siirryimme ryhmänä museoon. Osoite: Apollonkatu 23 B, Helsinki.

Marraskuu

Marraskuun kulttuuri-iltaa vietaimme yhdessä vihtiläisten sisartemme kanssa. KNL:n puheenjohtaja, kansatieteilijä Ildikó Lehtinen vieraili Vihdin Kalevalaisten Naisten luona ja kertoi sukukansoista ja käsityöperinteestä tiistaina 15.11.2016 klo 18.00 Vihdin museolla (Niuhalan vanha kansakoulu), osoite Kirkkoniementie 4, Vihti.

Joulukuu

Joulukuun kulttuuri-iltaa vietaimme keskiviikkona 14.12. klo 18.00 perinteiseen tapaan Kahvi-Kaisassa. Tiuku Talvela opasti meitä kehruun alkeisiin. Tiuku toi paikalle villoja ja välineitä. Pitkäkarvaisen koiran omistajat toivat lemmikkinsä karvoja mukaan hyötykäyttöön.

Tapahtumat vuonna 2015

Tammikuu

Sunnuntai 25.1. 2015 klo 15.00 Kuutamoa! Fantasiaa! Ilotulitusta! Pianotaiteilija Marita Viitasalon soolokonsertti, Sellosali, LeppävaaraTorstai 29.1.2015 klo 16.00 Neulontakahvila Kansallismuseossa Kokoontuminen Kansallismuseon kahvilassa, museon pohjakerros, vapaa pääsy, kesto n.1.5 tuntia. Vetäjänä kansatieteilijä, artenomi Anna Rauhala. Aihe: Neuleiden kuviointi ja arki- ja juhlaneuleissä

Helmikuu

Torstai 26.2. 2015 klo 12.00 -16.00 Kalevalaseuran seminaari Helsinki. Tarkempaa tietoa Pirta lehdessä.Torstai 26.2.2015 klo 16.00 Neulontakahvila KansallismuseossaLauantai 28.2.2015 Kalevalanpäivän valtakunnallinen juhla, Helsinki, Finlandia-talo

 • klo 16.00 – 18.00 Kalevalainen tori; Kalevaista nimiperinnettä hyödyntäviä yrityksiä mm. Kalevala Koru, kansallispukuja, leikkejä, laulua musiikkia..
 • klo 18.00 – 21.00 Kalevalan päivän valtakunnallinen juhlakonsertti

Maaliskuu

9.3.2015 klo 18.00 Espoon Kalevalaisten vuosikokous Tapiolan kirkko, Olohuone, Kirkkopolku 6, 02100 EspooTorstai 26.3.2015 klo 16.00 Neulontakahvila Kansallismuseossa  Vetäjänä kansatieteilijä, artenomi Anna Rauhala. Aihe: Suomalaisten neuleiden alueellisia erikoisuuksia.Lauantai 28.3.2015 Kalevalaisten Naisten Liiton Ylimääräinen kokous, Helsinki, Kalevala Kartano Espoon Kalevalaisten edustajat valitaan yhdistyksen vuosikokouksessa

Iloisia tunnelmia vuosikokouksessa. Puheenjohtaja Tuula muisti Kalevalakorulla yhdistyksen puolesta hallituksesta poisjäävää sihteeriä Markettaa.

Huhtikuu

Torstai 16.4.2015 klo 18.00 Kirjallisuusilta Anna-Leena Härkösen kanssa, Otavan kirjakauppa, Uudenmaankatu 10, HelsinkiTorstai 23.4.2015 klo 16.00 Neulontakahvila Kansallismuseossa. Vetäjänä kansatieteilijä, artenomi Anna Rauhala. Aihe: Virolaisvaikutteita suomalaisissa neuleissa. (Oma neuletyö tai lankaa ja puikot mukaan)Lauantai 25.4.2015 klo 12.00 – 15.00 Terveys ja hyvinvointi tapahtuma Sellon kirjastossa, Espoo Yhteistyötapahtuma mm. Sellon kirjasto, Espoon Kalevalaiset, Omnian opiskelijoita ja opettajia.

Toukokuu

Lauantai 9.5.2015 klo 14.00 Kevätretki Espoo Muinaispaikolle Matinkylä – Olarin alueelle: Tiistilän Pirunpelto, Friisinkallion näköalapaikka, Friisinkallion muinaisranta. Kokoontuminen

Kesäkuu

12-14.6.2015Kalevalaisten Naisten Liiton Kulttuuripäivät Kuhmossa.

Elokuu

Lauantai 8.8.2015 klo 12 – 15 Kansallispukujen valtakunnallinen tuuletuspiknik Seurasaaressa. Juhlisetaan suomalaisen kansallispuvun 130-vuotista historiaa.
Torstaina 27.8.2015 klo 22.00 URKUÖY JA AARIA, päätöskonsertti, Soile Isokoski, sopraano ja Ilkka Paananen , piano.

Syyskuu

Sunnuntai 13.9.2015 klo 11.00 – 16.00 Retki Tarvaspäähän ja Tuusulanjärven Ainolaan Opastettu kierros Tarvaspäässä, lounasmahdollisuus Krapinhovissa, jonka jälkeen tutustuminen Ainolaan.Perjantai 25.9. 2015 klo 19.00 – 23.00 Kansanmusiikki Iltamat, Ravintola Kaisaniemi, Helsinki Kalevala Koruja katsomahan, Hyvästä ruuasta nauttimaan, Kansantanssia kokeilemahan ja yhdessä iloitsemaan” (TU) Illalliskortti 65 €.

Lokakuu

Torstai 22.10.2015 klo 18.00 TARINAILTA Kahvi – Kaisassa, Kivenlahdenkatu 10, sisäpihalla, Espoo Tervetuloa tarinan maailmaan! Tuula Udd kertoi tarinan monenlaisesta merkityksestä, jonka jälkeen kerrottiin ja kuunneltiin tarinoita.

Marraskuu

Perjantai 13.11.2015 klo 17.00 Turun kaupunginteatterin vierailu Espoon kaupunginteatterissa, Revontulihalli, Revontulentie 8, Espoo.

Joulukuu

Sunnuntai 13.12.2015 klo 12.00 vierailu Maatilapuotiin Kirkkonummelle, Eestinkyläntie 316, Kirkkonummi.

Tapahtumat vuonna 2014

“Aurinko jo pilkistelee, Lunta pois sulattelee,
Kanneltansa katsastelee, Hiirenkorvia rakentelee, Multaa möyheäksi tekee, Esikoille ja muille, Kevään ensi kukkasille. “(T. Udd)

Helmikuu

Tiistai 25.2.2014 klo 17.00 Katariinan katu 4, Blockin-talo Helsinki Tutustuminen Mai Niemen Neule Kalevala myymälään.

Maaliskuu

Maanantaina 17.3.2014 klo 18.00 Espoon Kalevalaisten vuosikokous Sellon kirjasto Akseli Sali, Leppävaarankatu 9, Espoo.

Huhtikuu

Torstaina 10.4.2014 klo 14.00–18.00 Terveys- ja hyvinvointi-tapahtuma Sellon kirjasto Sello Leppävaarankatu Yhteistyössä Espoon Kalevalaiset ja Omnian ammattiopiston opiskelijoita ja Opettajia. Terveysmittausten tekijät Omniasta ja EK:n Tuula Udd kertoi aiheista “Miten ennen parannettiin, tauteja pois ajettihin” ja ”Espoon terveyslähde” Lauantaina 5.4.2014 Kalevalaisten Naisten Liiton vuosikokous, Helsinki

Toukokuu

Lauantaina 3.5.2014 Retki Lohjalle. Oppaana Seija Hynnälä. Klo 10.00 Lohjan kirkko. Klo 11.45 Vironperä Johannes Virolaisen syntymästä 100 v. Klo 13.30 Lohjansaari, lounas Alitalossa n. 20 e / hlö ja omenaviinitarhan esittely.

Lohjan kirkkoon tutustumassa

Vironperän pihalla                                   Omenatarhan puut odottavat kukkiaan

Elokuu

” Mist mie sen voiman löyän, Paikan voiman lähteheksi, Hyvän olon kasvueksi, Löyänkö sen ystävästä, Kesäpaikan tanhuilta, Vaiko yhessä olosta, Muien keralla kulusta, Perinteestä meiän kansan, Kalevalan antimista, Antamisesta ja ilosta, Mie ainakin voimaa ihelle löyän, Espoon Kalevalaisista.” (T.Udd) Torstai 28.8.klo 22 Urkuyö ja Aaria Päätöskonsertti, Soolokantaatista urkumessuun Espoon tuomiokirkko, Kirkkopuisto 5, Espoon keskus Kajsa Dahlbäck, sopraano, Tea Palso, urut, Tapiolan Kamarikuoro, Helsingin Barokkiorkesterin yhtye, Aapo Häkkinen, urut, cembalo

Sunnuntaina 31.8.2014 ESPOON KALEVALAISET ry:n 20-vuotisjuhla Villa Elfvikissä

Puheenjohtaja Tuula Udd toivotti juhlavieraat tervetulleiksi Kalevan kansan syntyriimin sanoin:”Soipi se soria lintu, Sotka vesien yllä, Löysi jo pesänsä, Munan laittoi, Maailmalle alkavaksi, Luojalle tekotavaksi, 20 vuotta sitten syntyi Espoon Kalevalaiset, Miehetkin mukaan otettiin, Yhdessä yrittämähän, Perinnettä kantamahan, Tasa-arvoa luomahan.”

Perustajajäsenemme Riitta Sipilä kuvaili yhdistyksemme alkuvaiheita ja nykytilannetta mm. seuraavasti: ”Pidimme tärkeänä, että voisimme tutustuttaa tulevia jäseniämme nykyiseen kotikaupunkiinsa, sen eri kaupunkikeskuksiin, kartanoihin ja muihin nähtävyyksiin ja kuulla tarinoita historiallisista ja esihistoriallisista paikoista.” Riitta totesi myös, että eniten on muuttunut 20 vuoden kuluessa tiedotus: 5-vuotisjuhliinsa Espoon Kalevalaiset sai oman logon. Jäsenkirjeet ja muu viestitys hoidettiin vielä postin välityksellä, mutta nykyään yhdistyksellä on omat kotisivut ja suurin osa tiedotuksesta hoidetaan sähköpostitse.

Sanna Valoranta-Saltikoff, Espoon kaupunginmuseosta, kertoi Villa Elfvikin mielenkiintoisesta historiasta. Villa Elfvikin rakennutti vapaaherratar Elvira Standertskjöld kodikseen itselleen ja asui siinä kahden tyttärensä kanssa. Rakennus edustaa englantilaisvaikutteista jugendia ja on rakennushistoriallisesti arvokas

Niina Talvela, Espoon kaupunginmuseosta, kertoi Naisten tekstiilityöt uskomus- ja runonlauluperinteestä. Käsityö kuvaa tekijäänsä, kädentaitoja sivuavia lauluja laulettiin juhlissa, lasta liekutettaessa ja kehruutöissä. Kapiot ja lahjukset olivat työnäyte uuteen työpaikkaan.

Juhlamme musikaalisesta puolesta huolehti folkloristi Maija Auramies laulaen ja soittaen konserttikanteleella alkusoiton ja kaksi välisoittoa

Juhlassa luovutettiin kiitokseksi toiminnastaan entisille puheenjohtajille ja juhlapuheen pitäjälle Kalevala korut. Juhlaamme osallistui myös Vihdin Kalevalaisten Naisten ja Helsingin Kalevalaisten Naisten edustajia.

Jatkaessamme yhdessäoloa juhlakahveilla Tuula riimitteli: ”Ylen yhessä olemme, Kuulimme soittoa somoa, Kanteletta monin kielin, Sanoja Kalevan naisten, Tarinoita taitajista, Sanan voimasta, runoista, Nyt on aika kahvitella, Ilolla yhessä olla, Syl on täynnä kiitoksia, Teille kaikille jaoksi, Iloksi kotia kantaa.” (Teksti: Tuula Udd, Kuvat: Hanna Nurmiranta)

Syyskuu

Lauantai 27.9.2014 KNL:n liiton vuosikokous, Lappeenranta

Lokakuu

Ruokaperinnepiiri : Seitsemän sortin leivonnaiset ja ruuat; mitä ennen leivottihin tai ruuaksi laitettihin – entä nyt ?
Keskiviikko 8.10.2014 klo 14.00 – 18.00. Terveys ja hyvinvointi ilta Espoon kirjasto, Sello. Yhteistyö Espoon Kalevalaiset, Sellon kirjasto ja Omnian opiskelijoita ja opettajia. Terveysmittausten tekijät Omnian lähihoitajakoulutuksen opiskelijoita. Tietoa kansanparannuksesta: Miten ennen parannettiin, tauteja pois ajettihin ja Espoon terveyslähteestä.

Marraskuu

Keskiviikko 5.11.2014 klo 19.00, Suomen Kansallisteatteri, Pieni Näyttämö EUROPAEUS,näytelmä kansanrunouden kerääjästä.

Joulukuu

Tiistaina 9.12. 2014 klo 18.00, Kivenlahdenkatu 10, sisäpiha Perinteisesti jouluaskartelua ja jouluglögit Kahvi Kaisassa.

” Tule joukkoomme mukahan, kerallemme toimimahan, Yhdistyksemme iloksi, Kalevalan kasvatiksi.” (T. Udd)